Sosyal Medya

Güncel

DemirÂ’e adli kontrol yok

2010 KPSS’de soruların çalındığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada şüpheli sıfatıyla ifade veren eski ÖSYM Başkanı Ali Demir’e getirilen adli kontrol şartları kaldırıldı.



Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nın 2010'daki Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) usulsüzlük iddialarına iliÅŸkin soruÅŸturması kapsamında ‘ÅŸüpheli’ olan eski ÖSYM BaÅŸkanı Ali Demir'e getirilen adli kontrol ÅŸartları, itiraz üzerine kaldırıldı.

Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimi Ramazan Kanmaz, Demir'in avukatlarının, müvekkillerine getirilen yurtdışına çıkış yasağı ile ayda bir gün karakola imza ÅŸartının kaldırılması için yaptığı itirazı kabul etti. Kararda, Demir'in sabit ikametgâh sahibi olması, delil durumu ve kaçma ÅŸüphesi bulunduÄŸuna iliÅŸkin bir bilgi ve belge bulunmadığı belirtildi.

Soruşturma nasıl başladı?

2010 KPSS kopya soruÅŸturması 10-11 Temmuz 2010'da gerçekleÅŸtirilen ve 280 bin kiÅŸinin girdiÄŸi KPSS EÄŸitim Bilimleri Sınavı’nda 350 kiÅŸinin tüm soruları doÄŸru cevapladığının ortaya çıkmasıyla baÅŸladı.

O dönem soruÅŸturmayı yürüten memur suçlarından sorumlu BaÅŸsavcıvekili Åžadan Sakınan'ın talimatıyla ÖSYM ve METEKSAN'da aramalar yapıldı. Bilgisayarların kopyalarına el konuldu. SoruÅŸturmada ilk gözaltına alınan, Isparta'da çobanlık yapan öÄŸretmen adayı Baki Saçı oldu. Saçı verdiÄŸi ifadede, soruların kendisine Ankara'da oturan Berat KoÅŸucu adlı arkadaşı tarafından "Sana bir hediyem var" denilerek e-posta üzerinden gönderildiÄŸini, ancak bilgisayarının arızalı olması nedeniyle buna bakamadığını anlattı. Gözaltına alınan KoÅŸucu sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

SoruÅŸturmayı derinleÅŸtiren savcılık, ÖSYM çalışanlarının mal varlıkları ile banka hesaplarını mercek altına aldı. Bazı çalışanların hesaplarında yüklü miktarda para giriÅŸ çıkışları olduÄŸunu tespit eden savcılık, soruÅŸturmayı 2005-2010 yıllarını kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletti.

Eski savcı hakkında suç duyurusu

Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, daha önce soruÅŸturmayı yürüten eski Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekili Åžadan Sakınan hakkında 'delil niteliÄŸi taşıyan sınav kitapçıklarının imha edildiÄŸi' gerekçesiyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulundu.

HSYK geçen Aralık ayında Sakınan hakkında 'mal varlığında yaÅŸanan ciddi artış' nedeniyle soruÅŸturma izni vermiÅŸti.

Kaynak: AA ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.